EPK 2018: Leeuwarden in Valetta

/
Letošnji evropski prestolnici kulture gostita Malta in Nizozemska, ki od druge polovice januarja vabita k obisku številnih kulturnih in filmskih dogodkov v letošnjem letu. Valetta s tradicionalno malteško festo odpira vrata med 14. in 20. jan., Leeuwarden načrtuje otvoritveni vikend med 26. in 28. jan. 2018, ko bodo v Friziji na ogled številne umetniške instalacije, performansi, idr.
Vir. Evropska komisija (EAC).

Evropska prestolnica kulture (EPK) je poseben ukrep programa Ustvarjalna Evropa, s katerim se opozori na bogastvo in raznolikost evropskih kultur ter njihove skupne značilnosti. Namen ukrepa je tudi spodbuditi boljše medsebojno razumevanje med evropskimi državljani in spodbujati prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest. Dve mesti dobita vsako leto naziv EPK, kultura pa postane ključni dejavnik njunega urbanega razvoja.

Valetta, ki z EPK Malto postavlja v »središče kulturnega sveta«, želi spodbuditi umetnike in občinstvo k premisleku o tradicionalnem pogledu na kulturo. S podporo 140 projektom in več kot 400 dogodkom tematsko povezuje različna območja Sredozemlja in se osredotoča na tri tematske sklope, t. i. otoške zgodbe (Island Stories), prihodnost baroka (Future Baroque) in potovanja (Voyages). Pri programu bo sodelovalo približno 1000 domačih in tujih umetnikov, kuratorjev, pisateljev, oblikovalcev, zborov, filmskih in drugih ustvarjalcev.

Leeuwarden pa želi okrepiti in povezati skupnosti v Friziji (Odprta skupnost / iepen mienskip) ter zmanjšati kulturne razlike, in sicer prek več kot 800 projekti s področja, glasbe, gledališča, krajinske umetnosti, tudi športa. V ospredju bosta npr. nizozemski grafik Maurits Cornelis Escher in slavna vohunka Mata Hari.

*O dogajanju v obeh prestolnicah lahko preberete tudi na spletu MMC RTVSLO in Dnevnik.
*Naziv prestolnice sta pravkar predala Arhus in Pafos (EPK 2017), prihodnje leto bosta prestolnici Matera (Italija) in Plovdiv (Bolgarija).
*Več o EPK na spletu Komisije.