Druga Nefretete: o izvirnikih in kopijah

/
Nora Al-Badri in Jan Nikolai Nelles se v Aksiomi do 24. nov. 2017 predstavljata s projektom o odnosih med izvirniki in kopijami, vrednosti materialnih objektov in svobodi digitalnih podatkov, kulturnem kolonializmu, smrti – skozi »muzeifikacijo« – in reaktivaciji – s pomočjo prisvajanja in mešanja – kulturnih objektov. Razstava je del projekta »State Machines« s podporo Ustvarjalne Evrope.

Aksioma_TheOtherNefertiti_StateMachines-2Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana
Razstava: Nora Al-Badri in Jan Nikolai Nelles, Druga Nefretete
Odprtje razstave in predavanje umetnikov: sreda, 4. okt. 2017, ob 19. uri
Na ogled do: 24. nov. 2017*
aksioma.org/the.other.nefertiti

Kam sodijo kulturni artefakti? In na kaj sploh merimo z »izvirnikom«? To so vprašanja, ki jih zastavlja Druga Nefretete, računalniški vdor v muzej in učinkovit poskus prispevka v javno domeno s 3D optičnim zajemom mojstrovine iz preteklosti in izdajo njene digitalne kopije pod licenco Creative Commons, ki vsakomur omogoča uporabo in mešanje z drugimi artefakti, prvotnim lastnikom pa, da jo dobijo nazaj. Projekt govori o odnosih med izvirniki in kopijami, vrednosti materialnih objektov in svobodi digitalnih podatkov, kulturnem kolonializmu, smrti – skozi »muzeifikacijo« – in reaktivaciji – s pomočjo prisvajanja in mešanja – kulturnih objektov.

Druga Nefretete je umetniška intervencija nemških umetnikov Nore Al-Badri in Jana Nikolaia Nellesa. Avgusta 2015 sta Al-Badrijeva in Nelles s pomočjo prilagojene naprave Kinect, ki sta jo skrivala pod šalom, skrivaj in brez dovoljenja muzeja skenirala glavo Nefretete v berlinskem Novem muzeju (Neues Museum) ter nato datoteke izročila anonimni skupini hekerjev, ki so jih obdelali in spremenili v visokokakovostno .stl datoteko, to pa so nato naredili dostopno kot torrent pod licenco Creative Commons. »Z uhajanjem podatkov kot delom te proti-zgodbe hočeva aktivirati artefakt, da bo navdihnil kritično vnovično presojo današnjih okoliščin in da bomo v Nemčiji presegli kolonialno pojmovanje lastnine,« sta izjavila umetnika. /…/

*Zavod Aksioma je razstavo podaljšal do 24. nov. 2017 (prej do 3. nov. 2017).

Vabljeni na predavanje umetnikov!

Umetnika, Nora Al-Badri in Jan Nikolai Nelles, bosta razpravljala o vlogi in relevantnosti muzejev kot prostora nenehnega pogajanja, o njihovi inherentni fiktivnosti in kolonialni patini ter o vidikih digitalnega v dekolonizaciji. Govorila bosta tudi o svojem delu in o implikacijah tako imenovalnega »Nefretete heka« ter pojasnila, zakaj so razprave o politiki reprezentacije, izvirnosti in resničnosti podatkov nujne in zakaj toliko institucionalnega nelagodja obdaja odpiranje zbirk kot skupnega dobrega in v javni domeni …
Kje in kdaj: Aksioma | Projektni prostor, sreda, 4. okt. 2017, ob 19. uri.

Razstava Druga Nefretete je del projekta State Machines s podporo Ustvarjalne Evrope, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), Furtherfield (VB), the Institute of Network Cultures (NL) in NeMe (CY).