Decembrska številka CED e-novic – podprograma Kultura

/
22. december 2015

Pozdravljeni,

december je čas, da pospravimo staro in se pripravimo na novo. Če se ozremo, lahko ob zaključku leta z veseljem vriskamo odličnim rezultatom, ki so jih dosegli slovenski predstavniki kulturnega in ustvarjalnega sektorja v drugem letu izvajanja programa Ustvarjalna Evropa. Statistika je izjemna. Pika na i letošnjim uspehom je priznanje projektu “Beyond Front@: Bridging New Territories” zavoda Flota, ki ga je Evropska komisija izpostavila kot zgodbo o uspehu. Čestitamo!
Uspešno se je zaključila podnebna konferenca Združenih narodov (COP21) v Parizu. Sledi ratifikacija podnebnega sporazuma in nato – najpomembnejše – njegovo izvajanje. V opomin nanj lahko prispevate tudi kulturniki s svojimi projekti; za priložnostmi pobrskajte v novicah ali publikacijah ASEF, v katerih so objavljene pobude s področja kulture, katerih rdeča nit so družbene in okoljske teme.
Uspešno je ekipa CED Slovenija izpeljala srečanje predstavnikov sektorja, kjer je poudarila njihov res izjemen uspeh na razpisih 2015 – kljub stanju in majhnosti, v kateri tiči slovenska kultura. Srečanje je odprlo prostor zanimivi in živahni razpravi gostov in udeležencev, ki so jo zaokrožile naslednje misli: razmišljajmo globalno, trajno(stno), zavedajmo se lastnega okolja in naučimo se »bruseljščine«.
Upajoč, da bomo kmalu presegli svojo lokalnost, ponudili priložnost drugim in se z njimi dolgoročno povezali, stremimo k iskanju rešitev tudi za in v kulturi. Če dobro premislimo, je kultura že vpeta, tudi v EU, v številna področja, čeprav ravno ne izstopa in so ji namenjene drobtinice. Toda že to, da jo uspemo izbrskati na toliko področjih, dejansko je uspeh. CISAC, UNESCO in EY, na primer, ponovno opozorijo na pomemben prispevek kulturnih in ustvarjalnih sektorjev k svetovnemu gospodarstvu. Na nas je torej, ali bomo te priložnosti uspeli izkoristiti.

Z zadnjimi letošnjimi novicami se ekipa CED Slovenija poslavlja od starega leta in vam želi prijetne praznike in novo, čim bolj ustvarjalno leto 2016 za vse!


USTVARJALNA EVROPA (2014–2020)Rezultati 2015: 61 projektov – 37 organizacij – 2,9 milijona evrov
Projekt Beyond Front@: Bridging New Territories je zgodba o uspehu!
Devet evropskih prizorišč za Znak evropske dediščine

DOGODKIZaključno srečanje: Za nami res »Uspešno in ustvarjalno 2015«!
Pro Progressione Ltd. in Forster Centre: Networking the European Heritage Label Workshop, Budimpešta, februar 2016

ISKANJE PARTNERJEV
Ali ste vedeli da, … lahko v programu Ustvarjalna Evropa sodelujejo tudi organizacije iz čezmorskih držav in ozemelj?
Baza partnerskih ponudb CED Slovenija: 6 svežih ponudb za naslednji razpisni rok (5. oktober 2016)

PODPRTI PROJEKTI

Zavod Bunker vabi na javno vajo predstave OŠ: Ljubljana, 23. december

KUD Sodobnost: Naša mala knjižnica obvešča o gostovanju slovenskih avtorjev na Poljskem

Gledališče Glej: Generacija Generaciji

EU IN KULTURA

EK: Naproti razširitvi dostopa do spletnih vsebin in posodobitev pravil EU o avtorskih pravicah

Mnenje EP CULT: Aktu za enotni digitalni trg naproti

Nizozemska prevzema predsedovanje Svetu EU

In še vse DRUGO pretočeno …

7. Svetovni vrh o umetnosti in kulturi: Valetta, 18.–21. oktober 2016

Ljudmila: Kulturnik – nov iskalnik po kulturnih virih.

CEC ArtsLink 2016: poziv umetnikom in kuratorjem na rezidenco v Rusiji

Marcel Hicter Association: poziv za kulturne menedžerje

Poziv na rezidenco v Veliko Britanijo: “Climate change in residence: Future scenarios”

Poziv umetnikom: sodelovanje pri “Polar (self) Portraits”

Poziv prevajalcem IWM: Paul Celan Fellowship

ITI Deutschland: odprt poziv v okviru programa pripravništva za gledališčnike

Brskamo in beremo…

IETM: FUND-FINDER, vodič po finančnih sredstvih za kulturno-umetniške projekte

TFCC: publikacija “Cultural and creative spillovers in Europe”

Agenda 21 for Culture: orodje za samooceno v kulturi in trajnostnem razvoju

ASEF: vodič Creative Responses to Sustainability

CISAC, UNESCO in EY: raziskava Map of Cultural and Creative IndustriesUSTVARJALNA EVROPA (2014-2020)

Rezultati 2015: 61 projektov – 37 organizacij – 2,9 milijona evrov

Slovenski predstavniki kulturnega in ustvarjalnega sektorja so bili tudi v drugem letu izvajanja programa EU Ustvarjalna Evropa nadpovprečno uspešni in celo presegli podporo EU v višini dveh milijonov evrov, ki so jo skupaj pridobili na razpisih leta 2014. Čestitamo! Preberite povzetek rezultatov.

Projekt Beyond Front@: Bridging New Territories je zgodba o uspehu!

Po mnenju skupine strokovnjakov Generalnega direktorata za izobraževanje in kulturo (DG EAC) Evropske komisije je projekt »Beyond Front@: Bridging New Territories« zgodba o uspehu. Projekt, ki ga je med leti 2012 in 2014 vodil Zavod Flota iz Murske Sobote, je podprla EK v okviru programa Kultura (2007–2013) na razpisu za leto 2012 (sklop 1.2.1, projekti sodelovanja). DG EAC je projekt Beyond Front@ na platformi vseh podprtih projektov izpostavila kot zgodbo o uspehu in ga kot takega promovira v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Floti in partnerjem čestitamo za priznanje! Več na CED Slovenija.

Devet evropskih prizorišč za Znak evropske dediščine

EK je objavila seznam krajev oziroma prizorišč, ki kandidirajo za Znak evropske dediščine. Na podlagi odločitve neodvisnih strokovnjakov bo Komisija februarja prihodnje leto imenovala kraje, ki prejmejo znak, ter nato podelila nagrado aprila 2016 v Bruslju.

Znak se dodeli krajem, ki imajo simbolično zgodovinsko vrednost v procesu evropskega združevanja. Akcija, ki je del posebnih ukrepov programa Ustvarjalna Evropa, prispeva h krepitvi občutka pripadnosti skupnemu kulturnemu območju, k spodbujanju medkulturnega dialoga in vzajemnega razumevanja ter povečanju vrednosti kulturne dediščine. V Sloveniji se lahko Partizanska bolnišnica Franja pohvali s prestižno nagrado. Več o ukrepu na EK in CED Slovenija.


DOGODKI

Za nami res »Uspešno in ustvarjalno 2015«!

Ekipa CED Slovenija je leto zaključila v dobri družbi – izjemnim rezultatom Slovenije na razpisih Ustvarjalne Evrope za leto 2015 smo nazdravili skupaj s predstavniki podprtih organizacij in drugimi gosti. Predstavitvi uspehov je sledila zanimiva in živahna razprava, ki so jo zaokrožile naslednje misli: razmišljajmo globalno, trajno(stno), zavedajmo se lastnega okolja in naučimo se »bruseljščine«. Prispevali so jih Borut Jerman (KID PiNA), Danijel Hočevar (Vertigo), Marko Bratuš (Gledališče Glej), Marina Gumzi (Zavod Nosorogi), Simon Kardum (CUK Kino Šiška), Vasja Bibič (Demiurg), Saša Jovanović in Martina Fekonja (Društvo slovenskih pisateljev) in Igor Prassel (Društvo za razvijanje zgodbe 2 koluta). Preberete lahko kratek povzetek pogovora.

Pro Progressione Ltd. in Forster Centre: »Networking the European Heritage Label Workshop«, Budimpešta, februar 2016

EK v okviru posebnih ukrepov programa Ustvarjalna Evropa dodeljuje tudi Znak evropske dediščine (European Heritage Label – EHL) in sicer krajem, ki imajo simbolično zgodovinsko vrednost v procesu evropskega združevanja (več na EK in CED Slovenija). Z laskavim naslovom se lahko pohvali tudi Partizanska bolnišnica Franja.

V sklopu omenjenega ukrepa madžarski organizaciji Pro Progressione Ltd. in Forster Centre s podporo Ustvarjalna Evropa konec februarja 2016 vabita vse zainteresirane na delavnico v Budimpešto, na kateri bodo predstavljene možnosti za kulturno-umetniške interpretacije prizorišč in krajev, ki jim je bil znak dodeljen. Predstavljene bodo dobre prakse, izpostavljene promocijske možnosti, predvsem pa je dogodek priložnost za mreženje in spodbujanje sodelovanja. Vabljeni! Več na CED Slovenija


ISKANJE PARTNERJEV

Ali ste vedeli da, … lahko v programu Ustvarjalna Evropa sodelujejo tudi organizacije iz kulturnih in ustvarjalnih sektorjev iz čezmorskih držav in ozemelj?

Sodelovanje čezmorskih držav in ozemelj ureja Sklep Sveta o pridružitvi čezmorskih držav in ozemelj (2013/755/EU, z dne 25. 11. 2013). Sklep se nanaša na Prilogo II Pogodbe o delovanju Evropske Unije, kjer je seznam čezmorskih držav in ozemelj, upravičenih do sodelovanja v in financiranja iz programov EU, in sicer v skladu s pravili in cilji programov in možnih dogovorov, ki se uporabljajo v državi članici EU, s katero so čezmorske države in ozemlja povezana. Naj vas spomnimo, da v kontekstu EU čezmorske države in ozemlja niso tretje države.

Želite kot partner sodelovati v evropskih projektih sodelovanja?

V naši bazi lahko preverite 6 svežih ponudb za naslednji razpisni rok (5. oktober 2016)

Gruzija:Tbilisi State Opera and Ballet Theatre >>>

Literacy Education Center Georgia (LECG) >>>

Italija: Union Generela di Ladins dla Dolomites >>>

Portugalska: Festival Terras sem Sombra – Festival de Musica Sacra do Alentejo >>>

Poljska: Strzelecki Ośrodek Kultury (Hiša kulture) >>>

Srbija: Muzej zgodovine farmacije iz Beograda >>>


PODPRTI PROJEKTI

Zavod Bunker vabi na javno vajo predstave OŠ: Ljubljana, 23. december 2015V okviru mednarodne mreže Create to Connect, podprte v okviru programa Kultura (2007–2013), ustvarjalci Andrej Jus, Ana Duša, Špela Frlic, Nataša Živković, Polona Janežič, Andreja Kopač in Brane Zorman skupaj z zavodom Bunker pripravljajo predstavo z delovnim naslovom OŠ. Premiera bo 26. februarja 2016 v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana. V sredo, 23. decembra 2015 ob 20. uri, pa bo v Sindikalni dvorani Elektra Ljubljana (vhod s Slomškove 18) javna vaja. Testna uprizoritev je namenjena merjenju temperature ravno v sredini ustvarjalnega procesa. Predstava si za dva osnovna parametra jemlje osnovno šolo kot univerzalno izkušnjo in univerzalno institucijo ter zvočnost kot prevladujoč senzoričen impulz predstave. Ustvarjalci vas vabijo k pogovoru in izmenjavi mnenj! Za rezervacije vstopnic pišite na info@bunker.si ali pokličite 051 269 906.KUD Sodobnost – Naša mala knjižnica obvešča o gostovanje slovenskih avtorjev na Poljskem

KUD Sodobnost International poroča, da se je v okviru projekta Naša mala knjižnica (podpora podprograma Kultura / Evropski projekti sodelovanja 2014) sredi decembra letos v Varšavi odvila odlično organizirana predstavitev slovenskih, poljskih in litovskih avtorjev. V gledališču Lalka (Lutka), ki letos praznuje sedemdesetletnico ustanovitve, so se učenci srečali z Anno Onichimowsko, Jano Bauer, Petrom Svetino in Kęstutisom Kasparavičiusom. Na Poljskem je Naša mala knjižnica zelo uspešna, saj se zanjo zanimajo številne šole: čeprav projekt pri njih poteka šele prvo leto, sodeluje v njem že več kot 7.000 otrok. Tudi prve naklade knjig so že skoraj razprodali.

Avtorji bodo maja 2016 obiskali Slovenijo. Še prej pa se bodo ponovno srečali z litovskimi mladimi bralci in udeleženci projekta Naša mala knjižnica na knjižnem sejmu v Vilni.

Več o projektu na CED Slovenija

Gledališče Glej: Generacija Generaciji

Gledališče Glej skupaj s partnerji iz Nizozemske (Likeminds), Francije (Théâtre du Pélican) in Nemčije (Das Letzte Kleinod) izvaja projekt Generacija generaciji (Generation to Generation, G2G), namenjen tako najstnikom kot vsem tistim, ki se z najstniki ukvarjajo. Glavni cilji projekta so vključevanje najstnikov v ustvarjanje gledaliških predstav za najstnike, mednarodne izmenjave njihovih produkcij ter priprava mednarodne konference in priročnika na temo najstniške publike v gledališču.

V začetku decembra je gledališče Glej je v sklopu projekta na oder postavilo prvo slovensko gledališko produkcijo najstnikov z naslovom Tako pač je!. Glej je bil kot vodja projekta G2G uspešen na razpisu za projekte sodelovanja 2015 podprograma Kultura. Več o projektu na EK.


EU IN KULTURA

EK: Naproti razširitvi dostopa do spletnih vsebin in posodobitev pravil EU o avtorskih pravicah

V okviru izvajanja strategije enotnega digitalnega trga je Evropska komisija v začetku decembra, v svojem sporočilu za javnost (IP/15/6261, z dne 9. 12. 2015), objavila smernice za razširitev dostopa do spletnih vsebin in predstavila svojo vizijo posodobitve pravil EU o avtorskih pravicah. Sodobnejši in bolj evropski okvir bo koristil tudi ključnim sektorjem na področju izobraževanja, kulture, raziskav in inovacij. Več na CED Slovenija.

Mnenje EP CULT: Aktu za enotni digitalni trg naproti

Odbor za kulturo in izobraževanje (CULT) Evropskega parlamenta oz. zanj Petra Kammerevert je podal mnenje “Aktu za enotni digitalni trg naproti” (2015/2147(INI), z dne 16. 11. 2015.

Nizozemska prevzema predsedovanje Svetu EU

S 1. januarjem 2016 Nizozemska od Luksemburga prevzema predsedovanje Svetu EU in s tem vodenje sestankov na vseh ravneh Sveta, tudi na področju kulture. To je prvo predsedovanje v predsedujoči trojki s Slovaško (druga polovica 2016) in Malto (prva polovica 2017). 18-mesečni program (12396/15, z dne 3. 12. 2015) predsedujoče trojke poudarja pomen gospodarske rasti EU in varnosti, ki je predvsem zaradi begunske krize in povečanih selitvenih tokov v EU visoko na dnevnem redu razprav evropskih voditeljev. Zagotavljanje varnosti v EU bo pomembno vplivalo na oblikovanje pobud in sprejemanje odločitev na številnih drugih področjih. Trojka je sicer program predsedovanja oblikovala v sklopu petih stebrov, katerih rdeča nit so: (1) delovna mesta, rast in konkurenčnost, (2) zaščita državljanov, (3) energetika in podnebne spremembe, (4) svoboda, varnost in pravice ter (5) globalna vloga EU. Več na Evropski svet/Svet EU.


In še vse DRUGO pretočeno …

7. Svetovni vrh o umetnosti in kulturi: Valetta, 18.–21. oktober 2016Malta bo prihodnje leto oktobra gostila 7. Svetovni vrh o umetnosti in kulturi (7th World Summit on Arts and Culture), rdeča nit razprav pa bo »At the crossroads? Cultural Leadership in the 21st Century«. Več o dogodku na uradni spletni strani www.artsummit.org ali na #artsummitmalta.Ljudmila: Kulturnik – nov iskalnik po kulturnih virih

Kulturnik je spletni portal, namenjen lažji in kvalitetnejši orientaciji po kulturi in umetnosti. Na enem mestu lahko hitro in enostavno vstopate v digitalizirano bogastvo slovenskih knjižnic, arhivov, muzejev in ste na tekočem z aktualno kulturno produkcijo ter pestrim dogajanjem po Sloveniji. Kulturnik je projekt Društva Ljudmila v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo. Vabljeni k brskanju!

CEC ArtsLink 2016: poziv umetnikom in kuratorjem na rezidenco v Rusiji

Mednarodna organizacija CEC ArtsLink s sedežem v New Yorku, ki izvaja program ArtsLink za izmenjave umetnikov in kulturnih menedžerjev iz ZDA in dežel srednje in vzhodne Evrope, Rusije in Evrazije, je vzpostavila nov rezidenčni program v St. Peterburgu – ArtsLink Back Apartment Residency. Program je namenjen umetnikom in kuratorjem, ki jih zanima ruska sodobna umetnost. Rok za oddajo prijav je 30. december 2015. Več na CEC ArtsLink.

Marcel Hicter Association: poziv za kulturne menedžerje

Združenje Marcel Hicter Association for Cultural Democracy poziva kulturne menedžerje iz zasebnih ali javnih ustanov, da se vključijo v program usposabljanja za pridobitev t. i. evropske diplome v menedžmentu na področju kulture (European Diploma in Cultural Project Management). Program med drugim vključuje tudi dve rezidenčni bivanji, ki bosta v šolskem letu 2016–2017 potekali v Luksemburgu in predvidoma Albaniji. Rok za prijavo je 15. januar 2016. Več >>>

Poziv na rezidenco v Veliko Britanijo: “Climate change in residence: Future scenarios”

Organizatorji iščejo tri umetnike za rezidenčno bivanje v Veliki Britaniji (»Scenarios«), katere rdeča nit so podnebne spremembe. Gre za novo obliko rezidenčnega bivanja (»networked residencies«), v okviru katere bodo izbrani posamezniki in/ali kolektivi iz kateregakoli umetniškega področja med junijem 2016 in majem 2017 imeli priložnost hkrati sodelovati z omrežjem raziskovalcev po vsej Veliki Britaniji in ustvarjati lasten projekt na temo podnebnih sprememb. Rezidenco omogočajo Open University, University of Sheffield, Ashden Trust in Jerwood Charitable Foundation. Rok za prijave je 15. februar 2016 (do 17. ure). Več na Culture and Climate Change

Poziv umetnikom k sodelovanju pri projektu Polar (self) Portraits

Organizacija Creatives without Borders poziva umetnike, da ustvarijo avtoportret na temo podnebnih sprememb oz. se osredotočijo na polarno krajino, in s tem sodelujejo pri projektu »Polar (self) Portraits«. Rok za oddajo del je 1.

marec 2016 (do 11. ure). Več o pozivu >>>IWM: Paul Celan Fellowship – poziv prevajalcem

Institut für die Wissenschaften vom Menschen / Institute for Human Sciences (IWM) s sedežem na Dunaju poziva prevajalce k prijavi na rezidenčni program Paula Celana (Paul Celan Fellowship Program). Program podpira prevode iz vzhodno- v zahodnoevropske jezike in obratno, in sicer prevode kanoničnih besedil, sodobnih ključnih del na področju humanistike, družboslovja in kulturnih študij. Poseben poudarek bo na prevodu del vzhodnoevropskih avtorjev in/ali ženskih avtoric. IWM nudi mesečno štipendijo v višini 2.050 evrov in kritje stroškov bivanja. Bivanje na Dunaju traja od 3 do 6 mesecev, med julijem 2016 in junijem 2017. Rok za oddajo prijav je 6. marec 2016. Več na IWM

ITI Deutschland: program pripravništva za gledališčnike – odprt poziv

Internationales Theaterinstitut Deutschland / German Centre of the International Theater Institute (ITI Deutschland) in Goethe Institut s številnimi nemškimi gledališči organizirata program pripravništva za mlade ustvarjalce v gledališčih. Upravičeni kandidati do 40. leta starosti so direktorji, dramski svetovalci, scenografi, koreografi ali pomočniki na omenjenih področjih v gledališču, tudi v gledališčih za mlado občinstvo in glasbenih gledališčih, in sicer iz vzhodne Evrope oz. držav v razvoju. Pripravniki prejmejo mesečno štipendijo za kritje stanovanjskih in drugih življenjskih stroškov, krito imajo nezgodno in zdravstveno zavarovanje ter gledališke vstopnice. Kandidati morajo imeti dobro znanje nemškega jezika. Več informacij na ITI Deutschland.


Brskamo in beremo…

IETM: FUND-FINDER, vodič po finančnih sredstvih za kulturno-umetniške projekte

Združenje IETM skupaj s partnerji ponuja odlično branje vsem, ki želite projektom s področja umetnosti in kulture zagotoviti finančna sredstva še iz kakšnega drugega programa financiranja kot pa Ustvarjalne Evrope. Vodič FUND-FINDER (Guide to funding opportunities for arts and culture in Europe, beyond Creative Europe) ponuja obsežen seznam programov financiranja na nacionalni, regionalni in lokalni ravni: od pregledne in kratke predstavitve posameznega vira financiranja do uspešnih projektov. Priporočamo!

TFCC: Publikacija “Cultural and creative spillovers in Europe: Report on a preliminary evidence Review”

Agencija Tom Fleming Creative Consultancy (TFCC) je za ACE, Arts Council of Ireland, Creative England, ecce, ECF in ECBN pripravila poročilo »Cultural and creative spillovers in Europe: Report on a preliminary evidence Review.«, ki vključuje pregled učinkov prelivanja (spillover) javnih naložb v umetnosti, kulturi in ustvarjalnih industrijah v Evropi. TFCC ugotavlja, da brez novega celostnega raziskovalnega programa politike za kulturne in ustvarjalne sektorje ne bodo sposobne zagotavljati širšega pomena umetnosti, kulture in ustvarjalnih industrij v gospodarstvu in družbi. TFCC zato s poročilom naslavlja vlade in oblikovalce politik na vseh ravneh, da se zavedajo svoje vloge kot ključnih nosilcev sprememb za ustvarjanje in evidentiranje prelivanj naložb v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih. Vabljeni k nadaljnjim razpravam in sodelovanju >>>

Agenda 21 for Culture: orodje za samooceno v kulturi in trajnostnem razvoju

Na podlagi smernic »Agende 21 za kulturo«, ki jih je UCLG (United Cities and Local Governments) sprejel marca letos (>>>), je skupina strokovnjakov v številnih mestih po svetu preverila, v kolikšni meri mesta sledijo stotim predlaganim ukrepom, določenim v omenjenih smernicah. Rezultati raziskave so precej zanimivi in raznoliki: najbolje ocenjeno področje je »dediščina, raznolikost in ustvarjalnost«, najmanj pozornosti je namenjeno »kulturi in okolju«. Tudi posamezniki, lokalne oblasti ali organizacije lahko preverite, v kolikšni meri obstaja celostna vizija kulture v trajnostnem razvoju vašega mesta in rezultate primerjajte s tistimi v raziskavi Agende 21 za kulturo. Za širšo javnost je namreč oblikovan spletni vprašalnik, zato vabljeni k samooceni >>>.

ASEF: vodič “Creative Responses to Sustainability”

V duhu oblikovanja spletne platforme ArtCOP21, ki je nastala kot odziv na konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah v Parizu, je ASEF vzpostavil serijo izdaje vodičev pod naslovom »Creative Responses to Sustainability«. V vodičih bodo objavljene pobude s področja kulture, katerih rdeča nit so družbene in okoljske teme. Prva dva že objavljena (dec. 2015) vodiča v ospredje predstavljata Singapur in Republiko Korejo. Vsi vodiči bodo dostopni na spletnih straneh ASEF in portalu culture360.asef.org. Več na ASEF.

CISAC, UNESCO in EY: raziskava Map of Cultural and Creative Industries

Decembra letos so CISAC, UNESCO in EY objavili raziskavo z naslovom Cultural Times. The First Global Map of Cultural and Creative Industries. Pomeni prvo globalno raziskavo za področje kulturnih in ustvarjalnih sektorjev (KUS), s katero avtorji ponovno opozorijo na pomemben prispevek KUS k svetovnemu gospodarstvu in KUS kot spodbujevalca digitalnega gospodarstva, ter pozivajo k temu primerni zaščiti ustvarjalcev.

Avtorji v raziskavi analizirajo 11 področij KUS: oglaševanje, arhitektura, knjige, igre, filmi, glasba, časopisi/revije, uprizoritvene umetnosti, radio, televizija in vizualne umetnosti. Največ zaposlenih je na področjih vizualnih umetnosti (6,73 milijonov), knjige (3,67 milijonov) in glasbe (3,98 milijonov). Evropa, na primer, globalno predstavlja drugi največji trg za KUS (ustvari 32 % svetovnih prihodkov) in je največji trg za oglaševanje. Več v angleškem, francoskem in španskem jeziku tukaj >>> ali na CED Slovenija. Priporočamo!

Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji / Creative Europe Desk Slovenia

Pisarna: Upravna hiša SEM, Metelkova 2, 1000 Ljubljana, T: (01) 300 87 87

E: info@ced-slovenia.eu (splošne informacije); Mateja Lazar (mateja.lazar@ced-slovenia.eu) – podprogram Kultura; Sabina Briški (sabina.briski@ced-slovenia.eu) – podprogram MEDIA

W: ced-slovenia.eu

KULTorki Centra Ustvarjalna Evropa – vsak torek med 10.00 in 14.00 v centru Kult3000. Vabljeni! >>>


Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji je informacijski urad programa EU Ustvarjalna Evropa (2014-2020). Dejavnosti urada omogočata Ministrstvo za kulturo RS in Evropska komisija (DG EAC in DG CONNECT).

 

 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|**|REWARDS|*