CED Slovenija predstavil dobre prakse v Skopju

/
Dva dni za izmenjavo izkušenj in spoznavanje strategij razvoja občinstva.

Na vabilo obeh pisarn CED Makedonija (Ministrstva za kulturo Rep. Makedonije in Makedonske filmske agencije) sta se Mateja Lazar in Sabina Briški udeležili dvodnevnega dogodka Creative Europe Info Day za makedonske predstavnike organizacij iz sektorja kulture in filma, ki je potekal 13. in 14. oktobra v Skopju.

Prvi dan so bile poleg makedonskih izkušenj predstavljene slovenske dobre prakse sodelovanja v Ustvarjalni Evropi, in sicer projekti s podporo podprograma Kultura (EMEE – EuroVision Museums Exhibiting Europe, arhitekturna platforma FuturA, literarna platforma Versopolis in drugi knjižni projekti), s podporo podprograma MEDIA pa prva slovenska videoigra Maenas Down, filmski festivali (LIFFe, Kino Otok in Animateka), filmi, predstavljeni na pomembnih svetovnih festivalih, ki so nastali s podporo MEDIA (Houston, imamo problem, Nočno življenje, Mama), kot tudi mednarodna partnerstva v koprodukcijski (Visegrad Animation Forum) in platformi spletne filmske distribucije (IFFR Live).

Drugi dan, ki je potekal v kreativnem centru Public Room, je bil namenjen spoznavanju strategij razvoja občinstev s priznanim britanskim strokovnjakom Geoffreyem Brownom (EUCLID) ter praktičnemu delu oz. osebnemu svetovanju za uporabnike posameznih podprogramov (Mateja Lazar – skupaj z Geoffreyem Brownom in makedonsko kolegico Biljano Prentovsko – za področje podprograma Kultura, Sabina Briški s kolegom Vladimirjem Stojcevskim pa za MEDIA).