Podpora za mreže kinematografov 2004-2013

Program
MEDIA (2007-2013) 
Leto
2004 - 2013 
Oznaka
EACEA 17/2012 
Rok
ponedeljek, 16. julij 2012 zaprt

Kratka predstavitev

Evropski kinematografski prikazovalci se za podporo prikazovanju evropskih filmov ne prijavljajo neposredno na MEDIA razpise, ampak se pridružujejo MEDIA podprti mreži, imenovani Europa Cinemas.

Namen mreže je spodbujati in povečati prikazovanje evropskih filmov – predvsem tujih – in dejavnosti, povezanih z njimi:

  • izboljšati razširjanje nenacionalnih evropskih filmov na evropskem in mednarodnem trgu s spodbujanjem izvoza, distribucije prek različnih medijev in predvajanja v kinematografih,
  • spodbuditi predvajanje nenacionalnih evropskih filmov na evropskem trgu, in sicer s podporo usklajevanja kinematografske mreže.

Evropska komisija vsaki dve leti objavlja razpis za zbiranje predlogov, ki je namenjen evropskim kinematografom, združenim v mreže, prek katerih prispevajo k doseganju zgoraj navedenih ciljev. Primer uspešne mreže je združenje evropskih kinematografovEuropa Cinemas. Uspešni prijavitelji (mreže kinematografov) so neposredni prejemniki MEDIA sredstev, ki jih potem re-distribuirajo svojim članom.

Poleg evropskih sredstev, kdo katerih so (kot) člani mreže Europa Cinemas upravičeni, uživajo evropski prikazovalci tudi številne druge ugodnosti, vključno z možnostjo rednih sestajanj in reševanj skupnih vprašanj na letnih konferencah. Mreža veliko prispeva k promociji evropskih filmov, med drugim s podeljevanjem oznake Europa Cinemas Label kakovostnim evropskim filmom v sklopu pomembnejših festivalov (Cannes, Berlin, Benetke, Karlovy Vari).

Europa Cinemas ima prav tako na voljo dodatna sredstva programaMEDIA, namenjena spodbujanju digitalizacije članov mreže.

V letu 2011 je bilo v Sloveniji 12 kinematografov, članov Europa Cinemas.

Naslednji prijavni rok za vključitev novih evropskih kinematografov v mrežo Europa Cinemas je 1. julij – 31. avgust 2012, za vstop v mrežo od 1. januarja 2013.

Več informacij o Europa Cinemas:
http://www.europa-cinemas.org/en.

Navodila in obrazci

Razpis se je zaključil 16. julija 2012.

Več informacij v proponkah spodaj in na MEDIA spletni strani.