Aktualne MEDIA priložnosti na festivalu v Cannesu

/
Evropska komisija na 72. mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu (14.– 25. maj) vabi strokovno javnost na Evropski filmski forum o evropskih filmskih talentih in druge priložnosti za razpravo o aktualnih temah na MEDIA stojnici. Na festivalski tržnici in drugih platformah bodo tudi slovenski MEDIA talenti in filmi.

Evropski filmski forum o talentih
Osrednja tema letošnjega Evropskega filmskega foruma v Cannesu, ki bo potekal 20. maja v Salon des Ambassadeurs bo razvoj in promocija evropskih talentov. Razprava se bo dotaknila vprašanja glavnih izzivov in priložnosti promocije, med drugim tudi v luči digitalizacije oz. VOD platform. Med govorci bodo tako predstavniki Evropske komisije in parlamenta kot predstavniki filmske industrije. Več informacij tukaj (pdf.).

Aktualni trendi AV industrije
Tudi na letošnjem festivalu bodo na stojnici MEDIA na Le Marché du Film med 17. in 22. majem predstavniki Komisije ter Centrov Ustvarjalna Evropa. Vsak dan bosta na programu vsaj dve javni predstavitvi na temo izzivov in aktualnih trendov AV industrije. Izpostavljamo aktualno uravnoteženost spolov, o kateri bo govora v nedeljo (19. maja). Več informacij tukaj (pdf.)

Platforma Producers on the move
European Film Promotion, ki združuje nacionalne filmske centre in agencije za promocijo iz 38 evropskih držav vsako leto izbere dvajset producentov za sodelovanje na prestižni platformi Producers on the Move, ki s podporo MEDIE poteka med festivalom. Cilj je mreženje in spodbujanje evropskih koprodukcij. Slovenijo bo letos zastopal Rok Biček (Cvinger film), producent filma Razredni sovražnik, ki je bil leta 2014 nominiran za nagrado LUX. Poleg njega bo tam tudi Juliana Ugrin, ki smo jo letos gostili na strokovnem seminarju, posvečenem madžarski dokumentaristiki. Na platformi je sicer sodelovalo že več kot štiristo evropskih producentov. Mnogi med njimi so postali priznani filmski ustvarjalci.

Filmi MEDIA
V Cannesu bo prikazanih dvajset filmov, ki so nastali s podporo MEDIA.
Na filmski tržnici (Market Screenings 2019) bodo na ogled tudi slovenski filmi, med njimi dva s podporo MEDIA: Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka v produkciji Ide Weiss iz produkcijske hiše Bela film (flm je nastal v koprodukciji Quasar iz Italije, Studia Dim iz Hrvaške, RTV Slovenije in RAI Cinema) ter Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, prejemnik podpore MEDIA za razvoj skupine projektov. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, koproducenti pa so Sisters and Brother Mitevski iz Severne Makedonije in Film House Baš Čelik iz Srbije.
Sicer bosta na festivalu prikazana še dva slovenska celovečerca in kratek igrani film. Na odprtju programa Cannes Directors’ Fortnight bodo prikazali kratki igrani film The Right One, pri katerem je sodelovala slovenska avtorica in režiserka Urška Djukić. Na filmski tržnici pa film Vsi proti vsem režiserja Andreja Košaka in film Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca.

Konferenca Film financing – European strategies to boost cultural diversity
V času festivala bo za imetnike akreditacij potekala tudi konferenca na temo financiranja filma v Evropi. Med govorci bodo Lucia Recalde Langarica (Evropska komisija), Alvara Logoria (Morena Films), Edith Sepp (Estonian Film Institute in European Film Agency Directors) ter Victor Hadida (Metropolitan Filmexport, FIAD). Konferenco organizira Evropski avdiovizualni observatorij.

V BRANJE PRIPOROČAMO ŠE:
Evropski filmski forum v Berlinu: Za kakovosten prevod nujno potrebujemo lektorja in prevajalca