MEDIA e-novice, 18. maj 2016

/

Dragi bralci MEDIA novic, v majski številki
*obeležujemo četrt stoletja podprograma (prej Programa) MEDIA!
*povzemamo spodbudne rezultate slovenskih prijaviteljev na razpisih podprograma MEDIA v prvem polletju
*vabimo na Projekt z zgodbo, strokovni seminar o pomenu komunikacijske strategijeza boljši domet filmskih in ustvarjalnih projektov (1. junija v Ljubljani)
*opozarjamo na pomembne dogodke, roke MEDIA razpisov, usposabljanj, mreženj in drugih priložnosti!

MEDIA_25_logo SI

Četrt stoletja (pod)programa MEDIA!
Iz evropskega (pod)programa MEDIA je bilo v 25 letih za evropsko ustvarjalnost in kulturno raznolikost namenjenih več kot 2.4 milijarde evrov. Program je doslej podprl razvoj na tisoče filmov v Evropi in njihovo mednarodno distribucijo, slovenski prijavitelji pa so med 2003 in 2015 uspešno pridobili 3,8 milijonov evrov, čemur prištevamo še 60.000 sredstev v prvi polovici 2016.

Praznovanje dosežkov MEDIE na evropskem nivoju
Letošnji canski filmski festival je bil odlična priložnost za praznovanje 25. obletnice programa MEDIA z vpogledom v podatke preteklih in strategije za nove dosežke!

Praznovanje dosežkov MEDIE v Sloveniji
Trideset filmskih in dve rojstnodnevni MEDIA poslastici na Filmskem tednu Evrope, ki je med 4. in 14. majem potekal v 12 slovenskih mestih.

SPODBUDNI REZULTATI V PRVI POLOVICI 2016!

Prvi rezultati podprograma MEDIA spodbudni za izolski festival Kino Otok in sektor distribucije
Skoraj 60.000 EUR podpore slovenskemu filmu: prva podpora podprograma MEDIA za filmski festival Kino Otok, na področju distribucije Slovenija z desetimi podprtimi projekti petih distributerjev na visokem drugem mestu. Inštitut za transmedijski dizajnuspešen na MEDIA podprtem koprodukcijskem skladu IDFA Bertha Fund Europe.

Društvo slovenskega animiranega filma partmer pri MEDIA podprtem VAF-u
Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF) je tudi letos partner na MEDIA podprtem koprodukcijskem dogodku za sektor animacije Visegrad Animation Forum 2016, ki je s podporo 52.000 EUR začetek maja potekal v češkem Trebonu. Dva slovenska projekta sta sodelovala na uradnem koprodukcijskem pitchingu, domač sektor in nov katalog sta bila predstavljena na Slovenskem zajtrku, 13 naših ustvarjalcev pa je dogodek izkoristilo za predstavljanje projektov in mreženje.


CED DOGODKI

Projekt z zgodbo. / What is the Story of Your Project?
Strokovni seminar o pomenu komunikacijske strategije za boljši domet ustvarjalnih in filmskih projektov.

KDAJ & KJE: sreda, 1. junij, Muzej novejše zgodovine Slovenije (Celovška cesta 23, Ljubljana). OBVEZNE PRIJAVE.

»Huh, promocijska strategija? Aha, aha … razumem. … Ali pa ne?«

Oblikovanje komunikacijske strategije projekta je ena najpogostejših ovir s katero se spopadajo ustvarjalci, ko se lotijo priprav projektne vloge na razpise Ustvarjalne Evrope (MEDIA in Kultura). Zato je prav strateško komuniciranje v kulturi in na AV področju fokus dogodka Centra Ustvarjalna Evropa oz. zavoda Motovila, ki bo 1. junija v sodelovanju z dvema mednarodnima strokovnjakinjama ponudil teoretična in praktična znanja za boljši komunikacijski domet ustvarjalnih  in filmskih projektov.

Svoje izkušnje v promociji neodvisnih, nizkoproračunskih filmov, včasih v »zahtevnih« ali »malih« jezikih bo delila Joanna Solecka, strokovnjakinja za mednarodne odnose in razvoj občinstev v filmu, predavateljica Torino Film Lab-a, vodja poljske izpostave agencije za filmsko trženje Alphapanda s sedežem v Londonu, Berlinu in Varšavi in dolgoletna sodelavka priznane poljske filmske šole in studia Wajda Film School & Wajda studio. Je poznavateljica filmskega trga Srednje in Vzhodne Evrope, pohvali pa se lahko z zasnovo in vodenjem promocijskih strategij dveh kratkih evropskih filmov, nominiranih za oskarje leta 2009 in 2015 (Rabbit a la Berlin in Joanna).

Na podlagi treh študij primerov bo predavateljica v okviru dopoldanskega strokovnega seminarja predstavila različne strategije trženja manjših neodvisnih filmov za doseganje širšega občinstva in boljšo prepoznavnost filmov, v popoldanskih urah pa bo na voljo za osebna svetovanja šestim predhodno prijavljenim producentom s projekti glede promocijske strategije njihovih filmov (prijavnica bo na voljo na spletnih straneh CED Slovenija 19. maja – več inofmacij spodaj).

Vabljeni k čimprejšnjim prijavam udeležbe:
Dopoldanski strokovni seminar (10:00-12:30) >> obvezne prijave udeležbe do 30. maja na info@ced-slovenia.eu.
Popoldanski raktični del (13:30-17:30; 6 terminov x 30min za osebna svetovanja na projektih z Joanno Solecko) >> za filmarje s projekti obvezne prijave do 26. maja do 12.00 ure na sabina.briski@ced-slovenia.eu (za več informacij in prijavnico pišite na navedeni e-naslov!)

V večernih urah po dogodku pa vabljeni na na otvoritev festivala Kino Otok.


ALI STE VEDELI?

Slovenski štipendisti MEDIA podprtih usposabljanj
Izpostavljamo ustvarjalce, ki so se ali se bodo v prvem polletju udeležili devetih usposabljanj od Irske do Bolgarije. MEDIA je v zadnjih 25 letih podprla usposabljanje več kot 20.000 avdiovizualnih profesionalcev iz Evrope in širše. CED Slovenija z veseljem spodbuja in spremlja tiste slovenske ustvarjalce, ki s svojimi dosežki (in kljub neobstoječim nacionalnim podporam za individualno usposabljanje in mreženje na evropski ravni) prepričljivo kandidirajo za štipendije uveljavljenih izobraževalnih programov z MEDIA podporo Ustvarjalne Evrope.

Sol zemlje in Geneza: film in razstava o življenju in delu Sebastiãa Salgada
V sredo, 1. junija 2016, ob 21:00, si boste lahko v Parku Tivoli, Ob čolnarni, ogledali MEDIA podprti film Wima Wendersa Sol zemlje. Dokumentarec, ki razkriva življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije, bo predvajan v sodelovanju s Kinodvorom ter Muzejem in galerijami mesta Ljubljane kot spremljevalni program ob odmevni razstavi fotografij Sebastiãa Salgada. Razstava z naslovom Geneza bo na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana in v Jakopičevi galeriji od 31.maja do 31.avgusta 2016.


ODPRTI MEDIA RAZPISI

PODPORA PRODUCENTOM
Podpora za TV prikazovanje 2016 (EACEA 21/2015) / Drugi rok: 25. maj 2016

DISTRIBUCIJA
Selektivna podpora 2016 (EACEA 13/2015) / Drugi rok:14. junij 2016
Avtomatična podpora 2015 (EACEA 27/2014) / Rok za ponovno naložbo: 2. avgust 2016

SPLETNA DISTRIBUCIJA
Podpora za spletno distribucijo (EACEA 11/2016) / Rok za prijave: 21. junij 2016

RAZPIS ZA OCENJEVALCE
EACEA vabi
izkušene predstavnike kulturnega in avdiovizualnega sektorja med ocenjevalce projektov za podporo Ustvarjalne Evrope: EACEA 01/2013 / Rok za prijave: kadarkoli do 30. septembra 2020.

DRUGE MOŽNOSTI FINANCIRANJA
Poziv MK za sofinanciranje projektov s podporo Ustvarjalne Evrope
Ministrstvo za kulturo je 25. marca objavilo Javni poziv za sofinanciranje projektov, izbranih na razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa. Gre za sofinanciranje projektov slovenskih izvajalcev, ki so bili v letih 2014 in 2015 izbrani na razpisih programa Ustvarjalna Evropa (MEDIA / Kultura) in v letu 2016 še vedno potekajo ter tudi projekte slovenskih izvajalcev, izbrane v letu 2016, če se obdobje aktivnosti projekta v letu 2016 tudi zaključi.
Poziv je odprt do porabe sredstev, vendar najdlje do 30. septembra 2016.

Redni javni letni razpis Slovenskega filmskega centra za sofinanciranje realizacije avdiovizualnih projektov
Rok za prijave: 25. maj 2016

Redni letni javni razpis Slovenskega filmskega centra za sofinanciranje programov organizirane filmske stroke v Republiki Sloveniji
Rok za prijave: 25. maj 2016

Javni razpis RTV Slovenija za odkup dokumentarno – izobraževalnih avdiovizualnih (AV) del neodvisnih producentov na temo gora in gorništva
Predmet javnega razpisa je odkup naslednjih slovenskih avdiovizualnih del: dokumentarno – izobraževalnih filmov na temo gora in gorništva, dolžine 25 minut na posamezni programski kos, namenjenih za televizijsko predvajanje, ki so izvorno producirana s strani neodvisnih producentov. Rok za prijave: 13. junij 2016. 


MEDIA USPOSABLJANJA IN POVEZOVANJA

Spletni seznam vseh usposabljanj in mreženj ter evropskih festivalov s podporo Ustvarjalne Evrope – MEDIE je na voljo na povezavi www.creative-europe-media.eu, na iztekajoče se roke pa redno obveščamo tudi na spletnih straneh CED SI (MEDIA usposabljanje in MEDIA povezovanje).

BLIŽAJOČI SE ROKI:

Trening MRST v okviru EWA (še dve prosti mesti)
29. junij – 3. julij 2016, Pisa (IT), 23.-27. november, Strasbourg (FR)
Rok za prijave: 24. maj 2016
Evropska filmska zveza za ženske (EWA) organizira trening za strokovnjake z avdiovizualnega področja, ki jih zanima, kako doseči širše mednarodno občinstvo.

Prijavite svoje ideje za serije
29. junij – 1. julij 2016, Fontainbleau (FR)
Rok za prijave: 27. maj 2016
Les B.A. de Série Series je tekmovanje, namenjeno evropskim ustvarjalcem, ki imajo idejo za igrano serijo in iščejo partnerje za skupen razvoj.

CICAE usposposabljanje za kinoprikazovalce
29. avgust – 5. september 2016, Benetke (IT)
Rok za prijave: 31. maj 2016
Art Cinema = Action + Management 2016 (CICAE) evropski seminar za profesionalce, ki delajo v art kinih, poteka v okviru Beneškega filmskega festivala.

Atelier Ludwigsburg – Paris
oktober 2016 – avgust 2017, Francija, Nemčija, Velika Britanija
Rok za prijave: 31. maj 2016
Enoletni trening program La Femis (FR)  in Filmske akademije Baden Württemberg (NEM), ki je namenjen mladim producentom in distributerjem.

EP2C – uposabljanje za postprodukcijo
Oktober 2016, Nemčija
Rok za prijavo: 1. junij 2016
Namen enotedenske postprodukcijske delavnice EP2, je pospeševanje postprodukcijskih postopkov, predvsem za koprodukcijske projekte (igrane ali dokumentarne), namenjena je producentom s projekti in vodjam postprodukcije.

17. MEDIMED (Evropsko – mediteranski filmski market)
13.-16. oktober 2016, Sitges (Barcelona, ŠP)
Rok za prijavo: 30. junij 2016
MEDIMED išče evropske producente ali filmske ustvarjalce z neodvisnimi dokumentarci in projekti, ki so še v razvoju oz. so bili dokončani v letih 2015 in 2016.

Prvo e-usposabljanje za mednarodne koprodukcije s podporo MEDIE
Rok za prijavo: kadarkoli do konca 2016
Uveljavljeni nemški Erich Pommer Institut s podporo MEDIE ponuja prvo spletno usposabljanje za mednarodne koprodukcije, ki ga lahko opravite prek spleta.

DRUGO

Mala delavnica DIY postprodukcije
10.-11. junij 2016, Kinodvor, Slovenska kinoteka
Rok za prijavo: 3. junij 2016
Festival Kurja polt v sodelovanju z Luksuz produkcijo vabi na dvodnevno Malo delavnico DIY postprodukcije, ki je namenjena vsem filmskim entuziastom.

Filmska akademija Ohrid razpisuje štipendije
Rok za prijavo: 6. junij 2016
Filmska akademija Ohrid bo podelila 30 štipendij za magistrske programe: scenaristika, kreativna produkcija, režija, kinematfografija in postprodukcija.

MEDIA-novice