2012: Evropsko leto medkulturnega dialoga med EU in Kitajsko

/
1. februarja 2012 se je s slovesnostjo v Bruslju začelo leto medkulturnega dialoga EU-Kitajska 2012, ki sta ga uradno odprla evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou in kitajski minister za kulturo Cai Wu.

Voditelji Evropske unije in Kitajske so že oktobra 2010 v Bruslju imenovali leto 2012 za Evropsko leto medkulturnega dialoga med EU in Kitajsko. Leto, ki predstavlja enega konkretnih rezultatov skupne deklaracije z 22. oktobra 2007, poziva h krepitvi sodelovanja na področju kulture ter bo prispevalo k spodbujanju dolgoročnega kulturnega sodelovanja med EU in Kitajsko.

Glavni cilji leta so:

  • pospeševati in krepiti medkulturni dialog ter medsebojno razumevanje med EU in Kitajsko prek spodbujanja kulturnih izmenjav in osebnih stikov med ljudmi;
  • vzpostavitev in razvoj strukturiranega in trajnega sodelovanja med kitajskimi in kulturnimi ustanovami in organizacijami EU;
  • vzpostaviti trajnostni politični dialog o vprašanjih skupnega interesa.

Leto pa se ne bo dotikalo samo področja kulture ampak tudi sorodnih področij, ki prispevajo k medsebojnemu razumevanju in izmenjavi med civilno družbo, zlasti izobraževanja, raziskav, izmenjav med intelektualci, večjezičnosti in mladih.

Promocija dogodkov v okviru leta

Dogodki, ki prispevajo k enemu ali več ciljev evropskega leta medkulturnega dialoga med EU in Kitajsko, lahko zaprosijo za t.i. oznako dogodkov v okviru leta. Da so dogodki lahko upravičeni do te oznake in vključeni v uradni koledar leta, morajo potekati med 1. februarjem in 30. novembrom 2012 in vključevati partnerje ali udeležence iz dveh ali več držav članic EU.
Izbrani projekti bodo vključeni v seznam spremljevalnih dogodkov na spletni strani leta, izvajalci pa bodo lahko uporabljali tudi logotip leta in tako pridobili dodatno vidnost tudi na spletnih straneh EU.

Več informacij o letu tukaj.