Slovenski dokumentarci na mednarodnih prizoriščih

/
Na začetku mednarodne poti je vidnost filmov izjemno pomembna. V kratkem času so se štirje domači dokumentarni filmi že uspešno zapisali na mednarodne zemljevide. Dva dokumentarca na začetku promocije (Rok Biček s svetovno premiero Družine na pravkar potekajočem festivalu v Locarnu ter Matjaž Ivanišin s prvo mednarodno nagrado za Playing Men v Marseillesu julija) ter produkcijska hiša Staragara s pridobitvijo prestižne denarne podpore v Tribeci za projekt Brez žensk ni revolucije in zavod December pa kot koproducent hrvaškega dokumentarca Akcija D.B., ki je prejel produkcijsko podporo sklada Eurimages!

Družina – premierno na prestižnem Locarnu, takoj zatem v Sarajevu

Družina, Vir: Facebook
Družina, Vir: Facebook

7. avgusta je v sekciji Teden kritike prestižnega festivala v švicarskem Locarnu svetovno premiero doživel celovečerni dokumentarec Roka Bička Družina, ki je zaradi kompleksne zgodbe nastajal celo desetletje. Omenjena sekcija velja za odlično mednarodno odskočno desko, saj letno predstavi le sedem del, ki odpirajo nove perspektive in sprožajo razprave – intriganten vpogled v medosebne odnose v disfunkcionalni družini producenta Cvinger film pa je prvi slovenski film uvrščen v to sekcijo. Hkrati je to tudi prva slovensko-avstrijska koprodukcija s podporo javnih sredstev obeh držav. Na portalu Film New Europe je na voljo pogovor o nastajanju filma z režiserjem Rokom Bičkom, ki je mednarodni sloves uspešno zgradil že s svojim celovečernim igranim prvencem Razredni sovražnik, leta 2014 nominiranem za nagrado Evropskega parlamenta LUX. Takoj po Locarnu se film predstavlja v Sarajevu.

Playing men – nagrada v Marseillesu, regionalna premiera v Sarajevu

Playing Men, Vir: Facebook
Playing Men, Vir: Facebook

Regionalno premiero v dokumentarni tekmovalni sekciji prihajajočega festivala v Sarajevu pa bo imel tudi dokumentarni film Playing Men, režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina, ki je svetovno premiero doživel na julijskem mednarodnem festivalu FID Marseille in prav tam prejel tudi svojo prvo mednarodno nagrado, Prix Georges de Beauregard International. Esejistična zgodba o mediteranskih moških in igri ter odnosih, ki se skozi igro ustvarjajo, se dotika tudi globoke ustvarjalne krize, v katero med snemanjem zapade režiser (več o njegovem ustvarjanju je na voljo tudi v pogovoru za časnik Večer). Playing Men je koprodukcija zavoda Nosorogi (producentka Marina Gumzi) s hrvaškim produkcijskim podjetjem Restart, nastajanje sta podprla oba nacionalna filmska centra.

Staragari ena od osmih denarnih nagrad sklada Tribeca Documentary Fund!

NWNR , Vir: Staragara
NWNR , Vir: Staragara

Produkcijsko podjetje Staragara je z dokumentarnim projektom No Women No Revolution nemške režiseke Antonie Kilian in producentov Mihe Černeca in Anje Vrdlovec doseglo izjemen razvojni mejnik: kot prva slovenska produkcija je uspešno pridobilo denarno in razvojno podporo priznanega ameriškega sklada Gucci Tribeca Documentary Fund v znesku 25.000 dolarjev skupaj s podporo pri snovanju produkcijske, postprodukcijske in strategije učinka. Sklad priznane mednarodne organizacije oz. festivala Tribeca Film Institute je letos s skupno 150.000 dolarjev nagradil le osem izbranih projektov od Irana in Sirije preko Mehike in Kanade do Slovenije in Italije, ki tematizirajo pomembne družbene probleme – letos še posebej iz vidika žensk. Tako je slovensko-nemško-sirska koprodukcija, ki se je lani sicer uspešno razvijala v okviru MEDIA usposabljanja ExOriente Film, res dosegla izjemen uspeh, ki bo odlična popotnica za uspešno dokončanje in kroženje filma.

Eurimages sredstva slovenski dokumentarni koprodukciji

Akcija D B, Foto Buka
Akcija D B, Foto Buka

Upravni odbor evropskega koprodukcijskega sklada Eurimages je na svojem 147. srečanju konec junija v Bratislavi odobril produkcijsko podporo 25 celovečernim igranim filmom (med njimi tudi MEDIA podprtemu filmu Sonje Prosenc Zgodovina ljubezni) ter po enem animiranem in dokumentarnem filmu. Edini podprti dokumentarni film je hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija Akcija D.B. (delovni naziv Dianina lista) režiserke Dane Budisavljević iz hrvaškega produkcijskega podjetja Hulahop, s katerim kot slovenski manjšinski koproducent sodeluje zavod December producenta Vlada Bulajića. Film bodo jeseni 2017 začeli snemati s podporo Sveta Evrope v znesku 160.000 EUR.