CON-FRONT Contemporary cultural commemoration of the Great War

Področje
Kulturna dediščina 
Producent
Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« (partner) 
Vodja
L'Association La Passerelle | Le Grand Mix (FR) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja za leto 2018, ki se navezujejo na ELKD 2018
Podpora EU
189.119,40 EUR
Leto
2018 

Koordinator: L’Association La Passerelle | Le Grand Mix (FR)
Partnerji: 4AD (BE), JU Mladinski kulturen centar (MK) in Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« (SI)
Trajanje projekta: 1. 5. 2018–30. 4. 2020

CON-FRONT je mednarodni in multidisciplinarni projekt s poudarkom na spominu na 1. svetovno vojno. Projektni partnerji bodo na podlagi ustvarjanja s sodobno glasbo in poznavanjem kulturne dediščine ter soočanjem s preteklostjo in sedanjostjo razvili nove načine obeleževanja in spominjanja.
Prva svetovna vojna je bila prvi vojaški spopad v človeški zgodovini na svetovni ravni. Vplivala je na krajino, gospodarstvo, identiteto in demografijo Evrope. Poleg tega je prva svetovna vojna vplivala na civilne prebivalce, ki so postali begunci. Migracije, povzročene s strani vojn, se v zadnjih 100 letih ponavljajo znova in znova. Bolje razumevanje preteklosti je bistveno za razumevanje trenutnih izzivov, s katerimi se sooča Evropa.

CON-FRONT še posebej izpostavlja multidisciplinarno ustvarjanje skupine mladih mednarodnih umetnikov na področju pop in rock glasbe ter vizualne umetnosti, ki bo potekalo v petih kulturnih centrih v Franciji, Belgiji, Sloveniji in Makedoniji. Zaključilo se bo z evropsko turnejo in čezmejnim dokumentarnim filmom, ki bo predstavil celoten proces ustvarjanja.
CON-FRONT bo iz vsake partnerske države vključil največ dva umetnika, tj. en sodobni glasbenik (pop/rock/jazz/world/etc.) in en vizualni umetnik, ki bosta sodelovala tako pri ustvarjanju ko tudi na evropski turneji.

Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« je v sklopu projektnih aktivnosti objavila dva poziva za mlade umetnike za sodelovanje pri multidisciplinarnem ustvarjanju in evropski turneji. Za več glej tukaj.

Aktivnosti projekta so del Evropskega leta kulturne dediščine:
CON-FRONT poziv za glasbenike in vizualne umetnike

Projekti s področja