Poročamo: Evropa za državljane in Ustvarjalna Evropa na dlani

/
Program Evropa za državljane ni zanimiv samo za občine, temveč tudi za organizacije s področja kulture. Več informacij o programu je bilo predstavljenih na dogodku v soorganizaciji CMEPISUa, na katerem je sodelovala tudi predstavnica Motovile/CED Slovenija.

V torek, 14. marca, je predstavnica CED Slovenija Maša Ekar v okviru skupne predstavitve programov, ki smo jo poimenovali Evropa za državljane in Ustvarjalna Evropa na dlani predstavila osnovne informacije o programu Ustvarjalna Evropa. Dogodek je potekal v prostorih CMEPIUSa na pobudo in povabilo Tine Kenk, vodje informacijske pisarne Evropa za državljane, ki deluje v okviru CMEPIUSa.

Predstavitvama je sledil pogovor s predstavnikoma organizacij, ki imata izkušnje sodelovanja tako v enem kot drugem programu. Borut Jerman (PiNA) in Štefan Simončič (EPeKa) sta na kratko predstavila projekte v katere sta (bili) vključeni njuni organizaciji, nato pa skozi pogovor tudi konkretne primere vodenja in izvajanja projektov, izkušenj s partnerji, z Izvajalsko agencijo EACEA v Bruslju in še marsikaj zanimivega.

EZDUE_Cmepius_02

KID Pina so sicer partner v dveh projektih, ki sta prejela podporo Ustvarjalne Evrope. V že zaključenem projektu In/visible cities, katerega vodja je Associazione Quarantasettezeroquattro iz Italije so raziskovali skrite vidike mesta s pomočjo umetnosti in multimedije. V trenutno aktualnem projektu Creative Climate Leadership pa pod vodstvom Julie’s Bicycle iz Velike Britanije soustvarjajo program, ki bi oblikoval trajnostno prihodnost evropskega kulturnega sektorja.

Združenje EPeKa pa so bili prejemniki sredstev v okviru predhodnega programa Kultura (2007–2013) v okviru projekta ENQuETE art – Experimental Nonpartisan Questioning of Enduring Technologies in Economy.