Motovilina VIDEOTEKA

videotekaPosnetki s strokovnih seminarjev, konferenc, posvetov in drugih dogodkov, v organizaciji Motovile ali partnerskih organizacij.

Založniki iz Slovenije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Madžarske o Ustvarjalni Evropi

Motovila je v okviru 32. slovenskega knjižnega sejma in v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS in Centri Ustvarjalna Evropa iz Bolgarije, Hrvaške, Makedonije in Madžarske pripravila strokovni posvet »Ustvarjalna Evropa in spodbujanje prevajanja evropskega leposlovja« (november 2016). Ogledate si lahko šest tematskih video posnetkov z dogodka: založniki so pojasnili, (1) zakaj se prijavljajo na razpise Ustvarjalne Evrope, (2) kakšne podpore so deležni doma, predstavili so mnenje o (3) ocenjevalnih kriterijih sheme za prevajanje literarnih del ter (4) o nagradi EU za književnost (EUPL). Založniki so sklenili posvet (5) s predlogi sprememb programa oz. sheme za podporo literarnemu prevajanju. Svoj pogled na nagrado EUPL je prisotnim zaupala (6) Gabriela Babnik, nagrajenka za leto 2013. Preberite tudi poročilo z dogodka in koliko sicer slovenske založbe prevajajo evropsko leposlovje s podporo EU.

Snovanje in produkcija TV serij v Sloveniji

Kakovostne TV serije so med evropsko strokovno javnostjo zaradi naraščajoče priljubljenosti pogosto obravnavana tema. Kaj pa v Sloveniji? Na okrogli mizi o snovanju in produkciji TV serij (september 2016) v okviru strokovnega programa 19. Festivala slovenskega filma, so se pogovarjali predstavniki domačega produkcijskega in ustvarjalnega področja. Preberite poročilo in si oglejte videoposnetek (prenos je zagotovila in izvedla ekipa Akademske televizije – AKTV).

Kako napisati scenarij, ki se prodaja sam?

Mednarodni scenaristični strokovnjak Christian Routh je v okviru scenaristične delavnice Kratka scena / festival FeKK (avgust 2016) predaval o najboljših načinih predstavljanja idej za filmske zgodbe odločevalcem v avdiovizualni industriji. V ospredje je postavil žanr, logline, sinopsis, treatment, scenarij, postopke izbire projektov, pitching in psihologijo osebnih sestankov. Poročilo in videoposnetek sta dostopna tukaj.

Projekt z zgodbo? / What is the Story of Your Project?

O pomenu komunikacijske strategije za boljši domet ustvarjalnih in filmskih projektov. Na voljo so izročki predstavitev predavanj in video posnetka (junij 2016) strokovnjakinj za komuniciranje ter marketinške strategije in razvoj občinstev: Anastasiye Nurzhynske (Ukrajina) in Joanne Solecke (Poljska).

Posvet z naslovom Kulturni in ustvarjalni sektorji

Motovila se je v Državnem svetu RS (februar 2016) udeležila posveta z naslovom »Kulturni in ustvarjalni sektorji« za različne deležnike, da kulturne in ustvarjalne sektorje spodbudijo k sodelovanju pri skupnih projektih, oblikovanju nacionalne strategije za vključevanje kulturnih in ustvarjalnih sektorjev v gospodarstvo oziroma zanje vzpostaviti spodbudno okolje za delovanje. Vabljeni k ogledu posnetka. Poročilo z dogodka je dostopno tukaj.

Do uspešne kandidature v treh korakih: Za navdih!

V nizu strokovnih seminarjev (september 2015) je Motovila zabeležila in posnela koristne napotke za vse, ki razmišljate o razpisu za evropske projekte sodelovanja v okviru Ustvarjalne Evrope (podprogram Kultura).

Kako odgovoriti na izzive distribucije?

Na voljo je video povzetek okrogle mize »Kako odgovoriti na izzive distribucije?« (september 2015), ki je bila del strokovnega programa Festivala slovenskega filma. Poročilo z dogodka je dostopno tukaj.

Ali imate pomisleke glede »razvoja občinstva«?

Na voljo so poročilo in posnetki s konference “Ustvarjalna Evropa išče publiko” (september 2014) Motovile / Centra Ustvarjalna Evropa, ki je izpostavila nekatere aktualne prakse in pristope, usmerjene k temu cilju.

Kultura in strukturni skladi EU?

Predstavitev financiranja projektov s področja kulture v okviru strukturnih skladov EU (Murska Sobota, avgust 2009). Strukturne sklade sta predstavili Irena Marš (MK) in Tanja Rener (SVLR) v okviru foruma »Kultura in strukturni skladi EU?«, ki ga je organizirala Kulturna stična točka v Sloveniji (Zavod SCCA–Ljubljana) v sodelovanju Zavodom Flota in Kulturnimi stičnimi točkami iz Avstrije (bm:uk) in Hrvaške (MK HR).