MEDIA e-novice 30. avgust 2017

/

Vsebina avgustovskih novic:
Sveže iz Ustvarjalne Evrope
Animateka in LIFFe ponovno nagrajena!
Znani finalisti za filmsko nagrado Lux 2017
Evropsko leto kulturne dediščine 2018
Turčija iz Ustvarjalne Evrope, Tunizija postala polnopravna članica
Dogodki
Poziv udeležencem – srečanje vodilnih producentov animacije iz Srednje in Vzhodne Evrope
Motovilin idejni laboratorij
Sodelovanje s prodajnimi zastopniki – boljša mednarodna vidnost filma
Udeležili smo se Sarajevskega filmskega festivala
Razpisi
MEDIA usposabljanje
Ali ste vedeli?
FeKK okrogla miza
Slovenski dokumentarci na mednarodnih prizoriščih
Ustvarjalna Evropa MEDIA na 74. Mostri

POSEBNO OBVESTILO:
Saj že veste, da preurejamo vsebino novic (veseli bomo vsakršnega predloga!) in do konca septembra »pospravljamo« naročnike, ali ne?
Naš namen ni smetenje vašega poštnega predala, temveč posredovanje relevantnih informacij v branje. Če novic ne želite več prejemati, se odjavite. Če novice prejemate na več e-naslovov, vas prosimo, da izberete enega za dostavo novic.
Novosti s področja avdiovizualnih in kulturnih politik, mednarodnega kulturnega sodelovanja in bralne namige pa selimo v nove e-novice, ki bodo izšle kmalu.


SVEŽE IZ USTVARJALNE EVROPE

banner-animateka-liffe2

Animateka in LIFFe ponovno nagrajena!

Izvajalska agencija je objavila rezultate aprilskega roka za podporo evropskim filmskim festivalom (EACEA 16/2016). Na najbolj konkurenčnem roku zadnjih nekaj let je Slovenija z dvema podprtima festivaloma dosegla 100 % uspešnost! Svojo odličnost sta ponovno potrdila LIFFe (46.000 EUR) in Animateka (33.000 EUR). Slednji tudi priznanje za izjemno filmsko vzgojo. Čestitamo!

Znani finalisti za filmsko nagrado Lux 2017
Predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani je 25. julija v Rimu razglasil tri filme, ki se bodo potegovali za filmsko nagrado LUX 2017. Dobitnik nagrade bo razglašen 15. novembra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Preverite, kdo so nominiranci za leto 2017.

Evropsko leto kulturne dediščine 2018
Svet EU in Evropski parlament sta maja 2017 podprla predlog Komisije, naj leto 2018 razglasi za evropsko leto kulturne dediščine, ki bo imelo proračun v znesku osem milijonov evrov, del sredstev pa bo prek razpisov Ustvarjalne Evrope namenjenih sofinanciranju čezmejnih projektov na področju kulturne dediščine.

Turčija iz Ustvarjalne Evrope, Tunizija postala polnopravna članica
Kot smo že poročali oktobra lani, je Turčija napovedala izstop iz programa Ustvarjalna Evropa. Evropska komisija sporoča, da je v skladu s sporazumom s Turčijo in njenimi obveznostmi do EU, sporazum o sodelovanju Turčije v Ustvarjalni Evropi prenehal veljati 1. januarja 2017. Pomeni, da se že odobreni projekti in dejavnosti lahko nadaljujejo do zaključka trajanja. V prihodnje pa turške organizacije iz kulturnih in ustvarjalnih sektorjev niso upravičene do polnopravnega sodelovanja na razpisih programa. Tunizija pa je tudi uradno postala članica programa. 27. julija je tunizijski parlament ratificiral sporazum o sodelovanju v okviru programa.
Seznam upravičenih tretjih držav (ne-članic EU) preverite na spletu EACEA (z dne 26. 4. 2017).


DOGODKI

CEE-animation-workshop-banner2 (002)

Poziv udeležencem  – srečanje vodilnih producentov animacije iz Srednje in Vzhodne Evrope
2.–6. december, Ljubljana
Motovila/CED Slovenija v sodelovanju z MEDIA pisarnami Centrov Ustvarjalne Evrope iz 17 držav Srednje in Vzhodne Evrope ter platformo Višegrad Animation Forum (VAF), ki jo v Sloveniji zastopa Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF), v okviru 14. Animateke decembra organizira CEE Animation Workshop, prvo strokovno srečanje vodilnih producentov animiranega filma iz širše regije. Cilj srečanja je izgradnja močnejše in prepoznavne mreže predstavnikov animacijskega sektorja iz Srednje in Vzhodne Evrope.
Objavljen je razpis za udeležence – ROK PRIJAVO: 29. september.

idejni_lab_slo_1100x350px-1Vabljeni na Motovilin Idejni laboratorij!
26. september, kreativni center Poligon, Ljubljana

Vodilni litovski tandem s področja strateškega komuniciranja, filma in raziskovanja domišljije, Tomas Ramanauskas in Kristupas Sabolius bo na voljo predstavnikom organizacij iz kulturnih, AV in ustvarjalnih sektorjev, ki želijo s preprostim, a rafiniranim pristopom izboljšati ustvarjalni proces oblikovanja projektne ideje.
Pester mozaik njunih ustvarjalnih izkušenj vključuje tudi raznolike reference v filmu: Kristupas Sabolius, pisatelj, mislec in profesor filozofije, je tudi soscenarist litovskega kandidata za tujejezičnega oskarja The Gambler / Losejas. Tomas Ramanauskas, največkrat nagrajeni litovski kreativni direktor z več kot deset let izkušenj v oglaševanju, je začel kot soustanovitelj danes vodilnega neodvisnega kina Pasaka, dejaven pa je tudi kot ustvarjalec animiranih filmov.
Rok za zgodnje prijave in nižjo ceno kotizacije: JUTRI, 31. avgust 2017 (60 EUR).
Skrajni rok za prijave: petek, 15. september (kotizacija 80 EUR).

20_FSF_Banner_634x270@2x2

Sodelovanje s prodajnimi zastopniki – boljša mednarodna vidnost filma
Festival slovenskega filma, Avditorij Portorož, Zelena dvorana
16. september 2017, 10.00-12.00

Motovila/CED Slovenija v okviru strokovnega programa Festivala slovenskega filma v Portorožu organizira pogovor o možnostih za uspešno prodajo, distribucijo in plasiranje slovenskih filmov v Evropi v sodelovanju z mednarodnimi prodajnimi zastopniki. Gosta sta predstavnika dveh pomembnejših v regiji prisotnih prodajnih podjetij: Loïc Magneron (Wide, FR) in Manuela Buono (Slingshot Films, IT). Moderator pogovora: Vladan Petković (Cineuropa / Screen).
Zaželjene so predhodne prijave udeležbe ma pogovoru na info@ced-slovenia.eu do 8. septembra.
POZOR:
Obstaja možnost organizacije osebnih srečanj s prodajnima zastopnikoma. V primeru resnega interesa nas, prosimo, kontaktirajte na sabina.briski@ced-slovenia.eu prav tako do 8. septembra.

Udeležili smo se Sarajevskega filmskega festivala
Na sarajevskem filmskem festivalu so slovenski filmi prejeli nekaj pomembnih nagrad, v okviru MEDIA podprtega strokovnega programa CinelLink pa je Slovenijo zastopala predstavnica za podprogram MEDIA. Vidnost slovenskih filmov na letošnjem festivalu je bila izjemna – preverite, kateri so prejeli nagrade.

 

 RAZPISI

POMEMBNO:
Objava prvih razpisov za leto 2018 se pričakuje tekom septembra.

TRENUTNO ODPRTI RAZPISI:
SEPTEMBER
Europa Cinemas 2017
(ROK za prijavo za nove člane: 15. september 2017)

OKTOBER
Distribucija – shema prodajnih zastopnikov 2016
(ROK za ponovno generiranje: 3. oktober 2017)

Poseben ukrep EK za inovativne rešitve za podnaslavljanje evropskih filmov
Cilj ukrepa je povečati razpoložljivost in kroženje evropskih filmov z zmanjšanjem stroškov podnaslavljanja in boljšo uporabo javnih sredstev za prevajanje filmov. Rok za prijavo: 15. september 2017


MEDIA USPOSABLJANJA IN POVEZOVANJA

Spodbujamo udeležbo predstavnikov avdiovizualnega sektorja na programih usposabljanja in mreženja s podporo podprograma MEDIA. Opise in informacije o vseh programih poiščite na www.creative-europe-media.eu, spodaj pa vas opozarjamo na bližajoče se roke izbranih programov:

USPOSABLJANJE
European Audiovisual Enterpreuners (EAVE) strokovno usposabljanje
Rok za prijavo: 1. september
MIDPOINT TV Launch 2018
Rok za prijavo: 15. september
Mreža EWA: Rezidenčni program za scenaristke, producentke in režiserke
Rok za prijavo: 15. september
European Short Pitch 2018
Rok za prijavo: 30. september
EASTWEEK scenaristična delavnica 2018
Rok za prijavo: 15. oktober
MIDPOINT Feature Launch 2018
Rok za prijavo: 16. oktober
MIDPOINT Shorts 2018
Rok za prijavo: 16. oktober
Finančni in pravni aspekti evropske filmske koprodukcije
Rok za prijavo: 17. oktober
Priložnosti digitalne distribucije
Rok za prijavo: 14. november

POVEZOVANJE
DOK CO-PRO MARKET za ustvarjalne dokumentarne projekte
Rok za prijavo: 30. avgust
Baltic Event 2017
Rok za prijavo projekta na Baltic Event Co-Production Market: 1. september
Rok za akreditacijo: 15. oktober
Connecting Cottbus
Rok za prijavo udeležbe brez projekta: 13. oktober 2017

 

ALI STE VEDELI?

fekk

Vsak ambiciozen filmski avtor ve, da je prijava filma na festival UMETNOST. UMETNOST VOJNE, kot je nekoč davno temu rekel Sun Tzu. Zahteva dobro strategijo, številne vrline in najbolj od vsega vztrajnost in pogum.

Slovenski dokumentarci na mednarodnih prizoriščih
Na začetku mednarodne poti je vidnost filmov izjemno pomembna. V kratkem času so se štirje domači dokumentarni filmi že uspešno zapisali na mednarodne zemljevide. Dva dokumentarca na začetku promocije (Rok Biček s svetovno premiero Družine na pravkar potekajočem festivalu v Locarnu ter Matjaž Ivanišin s prvo mednarodno nagrado za Playing Men v Marseillesu julija) ter produkcijska hiša Staragara s pridobitvijo prestižne denarne podpore v Tribeci za projekt Brez žensk ni revolucije in zavod December kot koproducent hrvaškega dokumentarca Akcija D.B., ki je prejel produkcijsko podporo sklada Eurimages!

Ustvarjalna Evropa MEDIA na 74. Mostri
30.–9. september, Benetke
Ali ste vedeli, da je beneški filmski festival najstarejši te vrste in poteka že od leta 1932? Otvoritev bo vodil italijanski igralec Alessandro Borghi, prejemnik nagrade Shooting Stars 2017, ki jo letos v Berlinu dobila tudi slovenska igralka Maruša Majer. Del festivala je tudi Evropski filmski forum podprograma MEDIA, ki služi izmenjavi mnenj med oblikovalci kulturnih in avdiovizualnih (AV) politik. O VR tehnologijah in prihodnosti podprograma MEDIA bo na dogodku spregovorila tudi novoimenovana komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo, Mariya Gabriel.

MEDIA e-novice